Cultura Drobeta Turnu Severin | Teatre si muzee Drobeta | Muzeul istoric al regiunii Portile de Fier

Cultura Drobeta Turnu Severin | Dezvoltarea culturala | Muzee si teatre in Drobeta Turnu Severin




Cazare Romania > Cazanele Dunarii > Judetul Mehedinti > Cazare Drobeta Turnu Severin > Cultura


 
 

Cultura

Oferte Drobeta Turnu Severin 2025 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Drobeta Turnu Severin

Nota 8 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Drobeta Turnu Severin

 
     
 
 
 
     
 
 

Prima scoala publica din Turnu-Severin a fost deschisa la 6 septembrie 1851 functionand cu numai 2 clase. In 1859 s-a inaugurat localul acestei scoli iar in 1860 au luat fiinta clasele a III-a si a IV-a. In 1860 in Turnu-Severin existau 4 scoli: 3 particulare si una de stat.

In 1883 s-a infiintat la inceput gimnaziul, apoi liceul Traian.
Pe timpul crizei economice din 1929-1933 numarul elevilor din scoli a scazut foarte mult. Dupa anii 1960 s-au remarcat unele imbunatatiri in invatamantul romanesc.

In anul scolar 1993-1994 in Drobeta Turnu-Severin functionau 20 de unitati scolare in invatamantul primar si gimnazial frecventate de 15089 de elevi la care predau 882 de profesori si invatatori.

In acelasi an scolar in oras functionau 9 licee cu 7656 de elevi si 611 cadre didactice.
In lunga sa istorie scoala severineana a dat personalitati de marca culturii si stintei romanesti:Gheorghe Titeica, Alexandru Dima, Stefan Odobleja, Petre Sergescu, Gheorghe Anghel, I.G. Bibicescu, Dumitru Berciu, Dumitru Tudor,Stefan Milcu si multi altii.

Colegiul Universitar tehnic, economic si de administratie
S-a format prin ordinul misnisterului invatamantului in 1991 functionand in cadrul universitatii din Craiova cu regim si grad de facultate. Colegiul dispune de 4 profiluri: economic, administrativ, naval, socio-psihopedagogic. In 1998 Colegiul are un numar de 810 studenti si 78 de cadre didactice.

Dezvoltarea culturala
Preocupari culturale au existat in Turnu-Severin inca de la iceputurile sale. In 1872 s-a publicat primul roman al unui scriitor severinean. Este vorba despre romanul Fulga al scriitorului N.Grandea. In 1897 s-a infiintat societatea muzicala Doina condusa de Ion St Paulian. La Turnu-Severin spectacolul cinematografic apare inca inainte de 1900 iar in 1914 se punea deja problema construirii unui cinematograf.

Pe scena Palatului cultural prezentau spectacole teatrale trupe din toata tara.
In 1980 a fost inaugurata Casa Tineretului constructie cu functiuni multiple.
Pe plan local s-au impus in ultimii ani doua posturi de televiziune, Datina si Terra Sat precum si un post local de radio, Galaxy.
Muzeul Portile de Fier

Ruinele Drobetei au preocupat pe multi carturari romani cu mult inainte de infiintarea orasului modern Turnu-Severin. Din dorinta pentru a se pastra piesele arheologice descoperite in castrul roman Drobeta si Cetatea Severinului in 1853 prefectul N.A. Niculescu a dispus ca piesele mai mari sa fie expuse in Gradina Publica a Orasului. Materialele arheologice au fost stranse intr-o expozitie publica ce poate fi considerata inceputul unui muzeu.

La 3 mai 1912 Alexandru Baracila infiinteaza Muzeul istoric al regiunii Portile de Fier. Muzeul Portile de Fier a devenit o institutie culturala reprezentativa pentru oras dar si pentru intreaga tara. Cladirea in care se afla azi muzeul a fost renovata in 1972 cand a fost redeschis muzeul. In 1996 a cunoscut ultima restructurare si in prezent dispune de urmatoarele sectii: stiintele naturii, acvariu, etnografie si arta naturala.

Regulamentul organic prevedea instituirea unui cadru sanitar la Dunare prin mai multe carantine care sa fereasca tara de ciuma. Initial carantina a fost construita la Cerneti dar a fost apoi mutata la Turnu-Severin. In 1860 carantina a fost desfiintata. In 1869 dupa terminarea spitalului Grecescu, spitalul judetului se muta aici.

Dupa sfarsitul razboiului de independenta in Turnu-Severin s-a infiintat Spitalul militar. Din 1 decembrie 1913, spitalul Grecescu a fost impartit pe 2 sectii:una de chirurgie si una de medicina interna. In 1928 s-a infiintat sectia de radiologie. In 1949 s-au infiintat doua policlinici: una pe strada Traian si alta la intrarea in Santierul Naval. In 1990 in judetul Mehedinti existau 563 de medici si 1684 de sanitari cu studii medii, iar in 1994 numarul acestora a scazut la 497 de medici si 1644 de sanitari.